K. Nagy Sándor Nyomdokain szakmai pályázati program megvalósítása

2014.05.10 02:20

K. NAGY SÁNDOR NYOMDOKAIN

A KÉPGALÉRIA AZ ALÁBBI LINKEN TEKINTHETŐ MEG: 

https://docs.google.com/file/d/0Bx7-dU20DYJkTFFLc3Rscm9KcGc/edit?pli=1


Egyesületünk 2011. júniusától – 2011. októberéig a rendkívül sikeresnek mondható "K. Nagy Sándor nyomdokain" elnevezésű programot valósította meg a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatásával.

Az alábbiakban ennek részletes összefoglalója olvasható.

K. Nagy Sándor 1946.szeptember 6 -án született Nagykerekiben, jómódú földbirtokos családból származott. Tanulmányait befejezve törvényszéki bíróként dolgozott. Munkássága során több műve (48) regénye is megjelent. Több lapban jelentek meg írásai. Sokat utazott, felfedező munkái során bejárta a félvilágot. Lázasan kutatta az emberek, főleg a Bihari emberek életkörülményeit. A szegénységben élő emberek életét írta le, dolgozta fel több művében.

Településünk egyik /ha nem a legnagyobb/ szülöttjének nyomdokain haladva tervezzük, írásait megismertetve a régióban, bejárni az általa is bejárt Bihari tájegységet Magyarországon és Romániában, összefogva az itt működő civil szervezetekkel. Kiadványokat szerkesztve az általunk szervezett vetélkedőkről, kirándulásokról, fotók, videók segítségével szeretnénk jobban megismerni, megismertetni falunk nagy szülöttjének munkásságát. Felfedezni a régió történelmi nevezetességeit, ahogyan leírta "Biharon Át" című művében.

K. NAGY SÁNDOR, mint törvényszéki bíró, és széles társadalmi tevékenységet folytató ember érzékeny volt az emberek testi-lelki nyomorúságaira. Szociális, földrajzi, jogi (multikulturális) ismerete által megírt könyveiből (48) kitűnik, hogy az emberi nyomorúság okai csak formailag változtak, de lényegileg nem, ezért ma is hasznosan forgathatók, sőt nélkülözhetetlenek, művei. De ez utóbbit csak később a program megvalósulása után tudjuk bizonyítani.

Célunk: 

Műveiben szereplő települések meglátogatása, minden adott település természetvédelmi, kulturális, történelmi nevezetességeinek bejárása, megismerése és az ott működő civil szervezetekkel kapcsolat felvétel illetve kapcsolattartás.
Munkásságának könyvtári, levéltári kutatásának ösztönzése és támogatása.

Élete munkásságának a köztudatba emelésének előkészítése kiadvány formájában, amelyben összehasonlítás történik a K. Nagy Sándor által leírtak és a jelenlegi állapot helyzet között.

Műveinek újra kiadása. A célkitűzéseink megvalósításának biztosítéka a családi programok összefogással, felfogás- és hívatásbeli, szakmai, valamint generációs sokszínűség által történik. Vidéki családoknál jellemző, hogy az általános iskola elvégzése után a gyerekek elkerülnek otthonról. /Főleg igaz ez településünkre és a térségre, mivel munkalehetőség nincs a térségben/ ezért is szervezzük a nyári vakációra a programmal kapcsolatos kirándulásainkat, rendezvényeinket ezzel is erősítve a család összetartó erejét.

Pályázatunkban vállaltuk a K. Nagy Sándor műveiben szereplő települések nevezetességeinek felkeresését. Látogatásokat szerveztünk az egyesület tagjaival, a testvér településen élőkkel, együttműködő szervezetekkel, melyek során felkerestük K. Nagy Sándor életének fontosabb állomásait, az általa bejárt vidékeket, más településen élő civil szervezetek tagjaival, továbbá sok esetben bevontunk gyermekeket is a programunkba. 
Első alkalommal szeptember 17.-én 82 fő vett részt az általunk szervezett határon átnyúló Romániai kiránduláson. Gyönyörű tájakon jártunk, követve "K. Nagy Sándor nyomdokait", Bihar Ország c. útirajzának alapján (Nagykereki, Bedő, Biharkeresztes, Bors, Kisszántó, Nagyvárad, Mezőtelegd, Rév, Révi szoros), örömet szerezve mindazoknak akik sajnos egyébként nem jutottak volna el ide, mivel az itt élő emberek nagy része kisnyugdíjas, munkanélküli vagy alacsony jövedelmű. A melléklet fotók (galériánkban) bizonyítják a csoport nagy létszámú összetételét. Fiatalok és gyerekek csak úgy részt vettek a kiránduláson, mint idős nyugdíjasok.


Október 15.-én folytattuk "felfedező utunkat", célunk Nyúzóvölgy meglátogatása volt, Bihardiószeg határában ("Álmosdi csata"- mely helyszínekről fotókat mellékelünk). Közben a pályázatban vállalt könyvtári, levéltári kutatások folyamatosan zajlottak több látogatás történt a Debreceni Megyei és Egyetemi könyvtárakban.
Folyamatos kapcsolatot tartottunk az együttműködő szervezetekkel, és új együttműködési megállapodás is született.

Október 29.-én az együttműködő szervezetek tagjainak és a környező településeken működő civil szervezetek tagjainak részvételével továbbá a lakosság bevonásával tartottunk rendezvényt K. Nagy Sándor életéről és munkásságáról a Nagykereki Bocskai Várkastélyban, ahol többek között Dévai Nagy Kamilla "Krónikásének a Szeretetről" című műsora csalt könnyeket a szemünkbe. 

Ezen a napon 13 órától futóversenyt szerveztünk gyerekek részvételével, 14 órától ismerkedés /az ide látogató civil szervezetek bemutatkozása, nem csak együttműködő szervezeteknek, de a környékbeli vendég szervezetek számára is./15 órától Dévai Nagy Kamilla műsora,/ majd vendéglátás következett.

Október 30.-án szintén folytattuk "felfedező utunkat" melyen 35 fő vett részt. Meglátogattuk Nagyszalonta, Erdőgyarak, Csegőd, Árpád, Tenke helyszíneket, melyek szintén szoros kapcsolatban állnak K. Nagy Sándor életútjával, és tevékenységével. Mindeközben a beszélgetések, előadások, helyszínek bemutatása alkalmával sor került K. Nagy Sándor műveinek ismertetésére is.

Mivel vidékünkön kevés a munkalehetőség, a hagyományos gazdálkodás pedig elfelejtődött, s az elmúlt években a munkanélküliek számára tartott képzések nem Magyarország adottságainak megfelelően történtek, sok a munkanélküli, a magával mit kezdeni nem tudó ember. Ezért nagyon fontos a generációk közötti találkozás, megismerkedés. Az idősebb emberek, nyugdíjasok között több a gyakorlati, a mindennapi életben jobban használható, szakmával rendelkező ember (villanyszerelő, cipész, szabó, kőműves, földműves, vasmunkás, asztalos, stb.). Közös utazásainkban, programjainkban az emberek jó barátokká, jó ismerősökké váltak, s át tudják adni tapasztalataikat egymásnak. A gazdasági fejlődés előfeltétele a szellemi és erkölcsi művelődési felemelkedés. Ezért képezi a határon átívelő pályázati programunk vezérvonulatát K. Nagy Sándor munkásságának megismertetése, határon innen és határon túl. Sőt, még "az óperenciás tengeren is túl", mert skype-on és interneten tartjuk a kapcsolatot a szülőföldünkről elvándorolt magyarokkal. K. Nagy Sándor életrajzából, róla írt méltatásokból, írásaiból, fénymásolt példányokat osztottunk szét az érdeklődőknek, ezzel megalapozva egy példamutató ember munkásságának és életének további kutatását és a művelődési élet, sport, természetjárás, barlangászat népszerűsítését.

A jelen pályázatnak köszönhetően sikerült jobban megismertetni K. Nagy Sándor életútját, vele együtt egyesületünk működését, örömet vinni az itt élő emberek, sok esetben élményekben szegény életébe, megismertetni velük pályázati programunk megvalósítása során az ismeretlen tájakat, K. Nagy Sándor tevékenységét.

A programok a település életében egyedülálló tevékenységet jelentetettek. A történelmi nevezetességű Bocskai Várkastéllyal rendelkező településen eddig nem látott lehetőségeket teremtetettek meg. 
Napjainkban a község a halmozottan hátrányos helyzetű települések közé tartozik. A lakosság jelentős részét az idős nyugdíjas emberek teszik ki. A fiatalok jelentős hányada a "jobb élet reményében" elköltözött. Az aktív korúak nagy része segélyből élő munkanélküli. A napok egyhangúak, nincs lehetőség a hasznos időtöltésre. Ezért is igen nagy jelentőségű egyesületünk működése, a pályázati program megvalósítása.

A pályázati program megvalósítása során a településen élő, és az erről a vidékről érkező gyermekek számára olyan kulturális lehetőségeket igyekeztünk hozzáférhetővé tenni, melyek által K. Nagy Sándor életútján keresztül megismerhetik lakóhelyük, környezetük gazdag értékeit, ezáltal megtanulhatják becsülni azokat.